Zoek
gender

Gender

Vanaf je geboorte word je eigenlijk al in een ‘hokje’ gestopt. Afhankelijk van je uiterlijk ben je een jongen of een meisje. Punt. Maar, zo simpel is het niet altijd! Er zijn heel veel kinderen, jongeren en volwassenen die zich helemaal niet prettig voelen bij dat hokje waarin ze terecht zijn gekomen.

WIJ KUNNEN JE HELPEN

Er zijn heel veel mensen die zich niet per se een jongen of een meisje voelen, of die zich juist jongen voelen in het lijf van een meisje of andersom. Heb jij dit ook? Nou, dat is dus helemaal niet zo gek en je bent zéker niet de enige. Misschien worstel je er zelf al een tijdje mee? Misschien heb je al hulp gezocht via het KZCG of een andere instantie, maar zijn de wachttijden erg lang? In beide gevallen, kunnen wij je helpen. Sterker nog, we hebben een speciaal team met mensen die je kunnen helpen.

Gender team Zuid-Nederland

In Nederland is de zorg voor genderdysforie, oftewel de zorg voor kinderen, jongeren en volwassenen die worstelen met hun biologische geslacht, in goede handen bij het Kennis en Zorgcentrum Genderdysforie (KZCG) verbonden aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. Doordat er veel vraag is naar zorg op dit gebied, zijn de wachttijden lang en bovendien zijn de reistijden vanuit Limburg of Brabant tijdrovend. Samen met de Mutsaersstichting zijn wij in 2017 dan ook gestart met het Genderteam Zuid-Nederland. Sindsdien kunnen kinderen, jongeren en volwassenen uit deze regio met vermoedens van genderdysforie, samen met hun ouders, terecht bij ons gespecialiseerde team.

Hoe kunnen we je helpen?

Wij zijn het Genderteam Zuid-Nederland. Hier werken veel psychologen en therapeuten die precies weten waar jij mee worstelt. Ook hebben we veel contacten met andere collega-specialisten op dit gebied, zoals het KZCG in Amsterdam waar je misschien ooit van gehoord hebt, of waar je misschien al op een wachtlijst staat.  

Als je onze hulp inschakelt, dan gaan we eerst samen eens goed onderzoeken hoe jouw situatie precies in elkaar steekt. Dit noemen we het onderzoekstraject. Een psycholoog en een psychiater voeren gesprekken met jou en eventueel met je ouders om je goed te leren kennen en te snappen waarmee je precies worstelt. Het kan zijn dat zij hier hulp bij krijgen van andere psychologen. Aan het einde van de onderzoeksfase, adviseren wij jou eventueel je ouders over een mogelijke verdere behandeling.

Als we verdere behandeling adviseren, betekent dit dat we je gaan helpen je beter te voelen over jezelf. Je krijgt hierbij de hulp van een psycholoog. Deze voert gesprekken met jou, je ouders en/of het hele gezin. Samen zorgen we ervoor dat je je zekerder voelt, zodat je goed voorbereid en sterk genoeg bent om beslissingen te nemen over een eventuele medische behandeling. Een medische behandeling, zoals een hormoonbehandeling of zelfs een operatie, wordt gedaan door een specialist in een ziekenhuis. Wij kennen deze specialisten allemaal heel goed en ondersteunen jou gedurende het gehele traject.

 

Wens je officieel je geslacht te laten wijzigen?

Bij het Genderteam Zuid-Nederland zijn twee deskundigen transgender werkzaam die de juridische beoordeling geslachtsaanpassing ofwel wettelijke transitie uitvoeren. Momenteel is deze module beschikbaar voor cliënten: die in traject zijn, de diagnostiekfase doorlopen hebben, (grotendeels) door het leven gaan in de gewenste genderrol. Ben je 16 of 17 jaar? Dan is instemming van de gezaghebbende ouders nodig. Heb je de wens voor een wettelijke transitie dan maak je dat 


kenbaar bij je behandelcoördinator. Cliënten die (nog) niet in zorg zijn van Genderteam Zuid-Nederland en toch al een verzoek hebben voor de wettelijke transitie kunnen zich richten tot de deskundigen die aangegeven staan op Aanwijzing
‘Deskundige transgenders’ | CIBG
. Meer informatie over de geslachtsaanpassing is te vinden: wet wijziging vermelding van het geslacht in de geboorteakte.

Wil jij onze hulp?

Meld je dan nu aan

Hoe kun je je aanmelden?

Je kunt je hier aanmelden (18+) voor hulp via het aanmeldformulier op onze website. Aanmelden (18-) gaat via de Mutsaersstichting klik hier, website van de Mutsaersstichting.

Op basis van de informatie die je hier opgeeft, wordt er een psycholoog of therapeut gezocht die bij je past. Deze neemt zo snel mogelijk contact met je op voor een eerste afspraak. Hoe snel dit gaat, is afhankelijk van de wachttijden.

 

Het eerste gesprek met je psycholoog is een kennismaking, waarin jij natuurlijk ook aan mag geven waarmee je worstelt. Evt. kom je samen met je partner of ouder(s). Aan het einde van het gesprek maken we samen een plan waarin staat hoe we je gaan helpen.

Ik wil niet dat mijn ouders dit weten

Als je vijftien jaar of jonger bent, is het voor een psycholoog verplicht om aan allebei je ouders toestemming te vragen om je te helpen. Als we deze toestemming niet krijgen, is het heel lastig voor ons om jou te helpen. Wil je écht niet dat je ouders weten dat je hulp nodig hebt? Ga dan praten met iemand op school, een vertrouwenspersoon of leraar die je vertrouwt. Je kunt natuurlijk ook (anoniem) bellen met de kindertelefoon via: 0800-0432 of kijk op hun website.

intensievere hulp?

Het kan voorkomen dat je intensievere hulp nodig hebt dan wij je kunnen bieden. In dat geval zullen wij je, in overleg met jou en je huisarts, naar een andere instantie doorverwijzen. Ook zijn wij niet ingericht op het bieden van hulp in crisissituaties. In dat geval adviseren wij je om contact op te nemen met je huisarts of huisartsenpost.

Gezondheidscentrum Laan 7,
Laan der Vier Heemskinderen 7, 5664 TH Geldrop

Parklaan Tongelre,
Insulindelaan 132, 5613 BT Eindhoven

Huisartsencentrum, Heer van Scherpenzeelweg 11,
5731 EG Mierlo

HuisartsenPraktijk het Atrium,
Langstraat 1, 5664 GE Geldrop

Huisartsenpraktijk Engelsbergen,
Maria van Bourgondiëlaan 14, 5616 EE Eindhoven

Huisartsen Kastelenplein, Kastelenplein 172,
5653 LX Eindhoven

Gezondheidscentrum Achtse Barrier,
Fransebaan 586, 5627 RE Eindhoven

Medisch Centrum Aalsterweg (MCA),
Aalsterweg 183, 5644 RA Eindhoven

Psychologenpraktijk Oog, hoofdlocatie
Bogert 10, 2e etage, 5612 LZ Eindhoven