Search
header-2019_OOG_INTERIEUR_00036

SOLK/ALK

SOLK staat voor ‘Somatisch (ander woord voor lichamelijk) Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten’.
Dit kan bijvoorbeeld hoofdpijn, buikpijn, chronische vermoeidheid of pijnklachten op andere plekken in je lichaam zijn, die onvoldoende of maar gedeeltelijk verklaard konden worden door de dokter of langer aanhouden of erger zijn dan we logischerwijs zouden verwachten. Zie hier de Flyer

Aanhoudende Lichamelijke Klachten

Een nieuwe term is ALK: ‘Aanhoudende Lichamelijke Klachten’. Deze term is eigenlijk beter. Want zoals hierboven staat kan je ook aanhoudende klachten hebben die wel gedeeltelijk door een medisch probleem worden veroorzaakt.

Belangrijk om te weten is dat deze klachten echt zijn, ook al kan de dokter ze niet of maar gedeeltelijk verklaren: jij hebt de pijn en/of de vermoeidheid, en dat de dokter niets kan vinden, maakt het alleen maar lastiger. Deze klachten komen veel vaker voor dan je denkt, je bent dus niet de enige!

Als gevolg van deze klachten krijgen veel kinderen, jongeren en hun gezinnen last van andere problemen. Je kan er bijvoorbeeld hopeloos van worden, gaan piekeren, moeite hebben met slapen en dingen gaan vermijden die je eigenlijk wel zou willen doen, zoals school, sporten, omgaan met vrienden en meedoen in het gezin. Ouders kunnen zich bijvoorbeeld machteloos voelen.

Hoe kunnen wij je helpen?

Op onze locatie in Helmond hebben we een multidisciplinair team met een kinderarts, psychologen en (kinder-)fysiotherapeuten en een gezinstherapeut/systeemtherapeut. Samen met jou en je ouders of voor jou belangrijke personen onderzoeken we hoe we de klachten kunnen begrijpen en welke behandeling nodig is. Daarbij hebben we aandacht voor je lichaam, gedachten, gevoel, gedrag, je geschiedenis, je omgeving en je leefstijl.

Meestal wordt er fysiotherapeutische behandeling ingezet door gespecialiseerde (kinder)fysiotherapeuten, gericht op vermindering van de klachten en weer meedoen aan je normale dagelijks leven. Ook kan er psychologische behandeling ingezet worden, bijvoorbeeld CGT (cognitieve gedragstherapie), ACT (Acceptance and Commitment Therapy) of EMDR. 

Daarnaast vindt er een gezinsoriënterend gesprek plaats bij de systeemtherapeut, samen met jou en jouw ouder(s)/verzorger(s). Als het nodig of fijn is om meer gesprekken als gezin in te plannen, dan is die mogelijkheid er.

Mochten we samen besluiten dat er andere hulp nodig is, kunnen we andere collega’s van OOG betrekken, zoals een mindfulness trainer of psychiater. Als we jou met ons team niet de juiste zorg kunnen bieden, bespreken we dat ook eerlijk met je en verwijzen we je door.

We gaan er samen voor dat jouw fysieke en sociale kwaliteit van leven op de voor jou belangrijke vlakken verbetert: je thuis, je omgeving, je school, studie of werk.

Samenwerkingspartners

We werken samen met:

Wil jij onze hulp?

Meld je dan nu aan

Hoe kun je je aanmelden?

Je kunt jezelf, of als ouder je kind, aanmelden via het aanmeldformulier op onze website. Ook heb je een verwijzing nodig van de huisarts, kinderarts of jeugdarts. Als de aanmelding compleet is, wordt er telefonisch contact opgenomen om te kijken of een aanmelding bij de SOLK/ALK poli voor jou de beste optie is. Als dat zo is, wordt er een eerste afspraak ingepland om samen te kijken wat de problemen voor jou betekenen.

Hoe snel dit gaat, is afhankelijk van de wachttijden. We vragen je dan ook om vragenlijsten in te vullen, die ons al veel belangrijke informatie geven over jouw huidige leven en je klachten. Je hebt de eerste keer op dezelfde ochtend een afspraak met de kinderarts en de (kinder)fysiotherapeut en een afspraak met de psycholoog.

In de volgende afspraak wordt het advies voor behandeling met je gedeeld, en bij wederzijdse instemming wordt de behandeling gestart.

Ik wil niet dat mijn ouders dit weten

Als je vijftien jaar of jonger bent, is het voor een psycholoog verplicht om aan allebei je ouders toestemming te vragen om je te helpen. Als we deze toestemming niet krijgen, is het heel lastig voor ons om jou te helpen.

Wil je écht niet dat je ouders weten dat je hulp nodig hebt? Ga dan praten met een vertrouwenspersoon of leraar die je vertrouwt. Je kunt natuurlijk ook (anoniem) bellen met de kindertelefoon via: 0800-0432 of kijk op hun website.

intensievere hulp?

Het kan voorkomen dat je intensievere hulp nodig hebt dan wij je kunnen bieden. In dat geval zullen wij je, in overleg met jou en je huisarts, naar een andere instantie doorverwijzen. Ook zijn wij niet ingericht op het bieden van hulp in crisissituaties. In dat geval adviseren wij je om contact op te nemen met je huisarts of huisartsenpost.

Gezondheidscentrum Laan 7,
Laan der Vier Heemskinderen 7, 5664 TH Geldrop

Parklaan Tongelre,
Insulindelaan 132, 5613 BT Eindhoven

Huisartsencentrum, Heer van Scherpenzeelweg 11,
5731 EG Mierlo

HuisartsenPraktijk het Atrium,
Langstraat 1, 5664 GE Geldrop

Huisartsenpraktijk Engelsbergen,
Maria van Bourgondiëlaan 14, 5616 EE Eindhoven

Huisartsen Kastelenplein, Kastelenplein 172,
5653 LX Eindhoven

Gezondheidscentrum Achtse Barrier,
Fransebaan 586, 5627 RE Eindhoven

Medisch Centrum Aalsterweg (MCA),
Aalsterweg 183, 5644 RA Eindhoven

Psychologenpraktijk Oog, hoofdlocatie
Bogert 10, 2e etage, 5612 LZ Eindhoven