Sociale transitie en relationele transitie
Met de sociale transitie bedoelen we: gaan leven in je gewenste genderrol (los van de medische transitie). Daarbij kan je denken aan: een coming out doen, de kleding dragen die je wilt dragen, of je nieuwe naam en gewenste aanspreekvorm bekend maken bij jouw omgeving. De relationele transitie betekent: hoe gaan anderen om met jouw transitieproces en begrijpen jullie elkaar? Als je moeilijkheden ervaart of vastloopt in de sociale of relationele transitie, dan onderzoeken we samen waar dat door komt en bieden wij behandeling hiervoor.
Medische transitie
Onder de medische transitie verstaan wij: het veranderen van het lichaam. Dit kan door middel van hormonen (puberteitsremming of cross-seks hormonen) of operaties. Wij doen indicatiestellingen voor deze medische behandelingen en verwijzen door naar een van onze samenwerkingspartners. Daarnaast bieden wij op dit gebied ook psychologische follow-up gesprekken volgens de zorgstandaard.
Juridische transitie
Wens je officieel je geslacht laten wijzigen? Bij het Genderteam Zuid-Nederland zijn twee deskundigen transgender werkzaam die de juridische beoordeling geslachtsaanpassing ofwel wettelijke transitie uitvoeren. Momenteel is deze module beschikbaar voor cliënten: die in traject zijn, de diagnostiekfase doorlopen hebben, (grotendeels) door het leven gaan in de gewenste genderrol. Ben je in de leeftijd tussen 16 – 18 jaar, dan is instemming van de gezaghebbende ouders nodig. Heb je de wens voor een wettelijke transitie dan maak je dat tijdens jouw traject kenbaar bij je behandelcoördinator. Cliënten die (nog) niet in zorg zijn van Genderteam Zuid-Nederland en toch al een verzoek hebben voor de wettelijke transitie kunnen zich richten tot de deskundigen die aangegeven staan op Aanwijzing ‘Deskundige transgenders’ | CIBG. Meer informatie over de geslachtsaanpassing is te vinden in de Wet ‘Wijziging vermelding van het geslacht in de geboorteakte’.
Psychologische behandeling
Genderdysfore gevoelens kunnen gepaard gaan met psychische klachten, zoals angst, somberheid, schuldgevoelens, schaamte, piekeren of eenzaamheid. We kijken graag met je mee wat hier een passende behandeling voor is en verwijzen indien mogelijk naar de eigen regio.