Cognitieve gedragstherapie groep voor kinderen (8 tot 12 jaar) met internaliserende problematiek

kind1Doelgroep

Kinderen die moeite hebben met sociaal inzicht en/of het geven van passende reacties in sociale situaties. Dit kan gaan om contact leggen, kennismaken, afscheid nemen. De therapie is geschikt voor kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar.

 

 

Inhoud

In de groepstherapie SOVA ligt de nadruk op het vergroten en oefenen van sociaal inzicht, sociale vaardigheden en samenwerkingsvaardigheden. Ieder kind werkt daarnaast aan zijn of haar eigen leerdoel. Uiteindelijk nieuwe vaardigheden leren in lastige sociale situaties en deze kennis toepassen in de dagelijkse praktijk.

In de therapie wordt het Theory of Mind begrip van de kinderen gestimuleerd door gezamenlijke oefeningen, rollenspellen en thuisopdrachten.

We maken daarnaast gebruik van cognitieve gedragstherapie en de interactiewijzer (BOTS).

Deze interactiewijzer is gebaseerd op de roos van Leary en geeft een weergave van verschillende soorten gedrag en het effect hiervan op anderen.

 

Praktische informatie

De groepstherapie vindt wekelijks plaats (na schooltijd) op onze hoofdlocatie aan de Bogert 10 en bestaat uit 8 sessies van een uur. De grootte van de groep varieert van 4 tot 6 kinderen met 1 of 2 therapeuten. Bij de indeling van de groep wordt rekening gehouden met de leeftijd en de hulpvragen van de kinderen. Voorafgaand aan de start van de therapie is er een intakegesprek samen met het kind. Na afloop vinden individuele evaluatiegesprekken plaats.

 

Voorwaarde Er wordt van ouders verwacht dat zij hun kind gedurende de therapie ondersteunen bij het maken van de thuisopdrachten en het behalen van hun doelen. Ook leerkrachten kunnen hier waar mogelijk/nodig in betrokken worden. Op die manier wordt er een brug gemaakt tussen wat de kinderen leren bij de groepstherapie en het toepassen van het geleerde in het dagelijks leven.

 

Kosten/vergoeding

Sinds 2015 wordt de zorg voor jeugd vanuit de gemeente gefinancierd. De zorg die Psychologenpraktijk Oog biedt aan kinderen tot 18 jaar wordt volledig vergoed door de gemeente waarin de gezagshouders (meestal ouders) van het kind woonachtig zijn. Er is geen eigen risico en geen eigen bijdrage. Een verwijzing van een (huis)arts, medisch specialist of gemeentemedewerker (bijvoorbeeld WIJ generalisten uit Eindhoven, Lokale ondersteuningsteams, Centrum voor Maatschappelijke Deelname) is verplicht.

 

Aanmelden

U kunt uw kind aanmelden via onze website. Indien u in aanmerking wilt komen voor vergoeding van de zorg, dan is een verwijzing van uw (huis)arts of gemeentemedewerker noodzakelijk.

 

Klik HIER om je aan te melden bij Oog

Contact

Psychologen Praktijk Oog
Bogert 10, 2e etage
5612 LZ Eindhoven
040 – 213 64 61
administratie@pp-oog.nl
Bereikbaar: ma t/m vr
van 9:00 – 17:00 uur

Disclaimer

De informatie op deze website komt tot stand onder verantwoorde-lijkheid van psychologenpraktijk Oog. Psychologenpraktijk Oog betracht de grootst mogelijke zorg bij de samenstelling van deze website... Lees verder ->